10 bezienswaardigheden die u niet mag missen tijdens een vakantie in IJsland

IJsland is een fantastische vakantiebestemming. Het is het land van vuur en ijs, het land waar het maar vijf uur per dag licht is, het land waar het Noorderlicht te zien is. Het land van gletsjers, watervallen, geisers, warmwaterbronnen en andere indrukwekkende natuurverschijnselen.

In dit artikel bespreken we 10 bezienswaardigheden die u niet mag missen tijdens een vakantie in IJsland!

De tien bezienswaardigheden in IJsland

#1. De Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een bekende warmwaterbron, gelegen op ongeveer een half uur rijden vanaf het vliegveld Kevlavik. Hier kunt heerlijk ontspannen in 9 miljoen liter zout water uit de dieptes van de aarde, dat een temperatuur van 37 tot 40 graden heeft.

#2. De Gouden Cirkel

Tijdens een rondreis IJsland mag een bezoek aan de Gouden Cirkel zeker niet ontbreken. Deze route loopt vanuit Reykjavik langs verschillende natuurverschijnselen, waaronder het nationaal park Thingvellir; de geiser Srokkur, die elke 5 tot 10 minuten uitbarst; Gullfos, één van de meest bekende watervallen van het land; en Kerid, een krater die op 55 meter diepte ligt.

#3. Seljalandsfoss en Skógafoss

IJsland heeft vele prachtige watervallen, maar de meest indrukwekkende zijn toch wel de Seljalandsfoss en de Skógafoss. U kunt achter de Seljalandsfoss waterval doorlopen (er moet wel een beetje voor geklommen worden) en als u de 527 traptreden van de Skógafoss beklimt heeft u vanaf een hoogte van 60 meter een geweldig uitzicht op de bovenkant van deze reusachtige waterval.

#4. Skaftafell National Park

Wie van wandelen houdt mag een bezoek aan het Skaftafell National Park zeker niet overslaan. Er zijn verschillende wandelroutes voor beginners en gevorderden. Deze leiden u langs allerlei bezienswaardigheden, waaronder de Vatnajökull gletsjer en Svartifos, de zwarte waterval. Het is ook mogelijk om een sneeuwscooter te huren.

#5. Het gletsjermeer Jökulsárlón

Het gletsjermeer Jökulsárlón is gelegen in het oosten van IJsland en wordt gekenmerkt door zijn zwarte stranden en blauwwitte ijsschotsen. In de zomermaanden worden er excursies georganiseerd, zodat u tussen de ijsschotsen door kunt varen. Grote kans dat u dan zeehonden tegenkomt!

#6. Het Noorderlicht

Dankzij de ligging van IJsland en het feit dat er in het hele land slechts een minimale lichtvervuiling is, kan het Noorderlicht vrijwel overal op het eiland gezien worden. De beste tijd is van oktober tot maart, tussen 21:00 en 01:00. Vanaf een berg of vulkaan heeft u het beste zicht. Er worden op verschillende plekken in IJsland Noorderlicht excursies georganiseerd, en deze zijn zeker de moeite waard. U kunt natuurlijk niet naar huis terugkeren zonder dit wonderlijke natuurverschijnsel gezien te hebben!

#7. Dyrhólaey

Dyrhólaey is gelegen op het meest zuidelijke punt van IJsland. Het is een uitstekende kaap in de zee, met een massieve, door de zee uitgesleten boog. De naam Dyrhólaey betekent dan ook letterlijk ‘deurgat.’ U kunt hier het mooie landschap met zwarte stranden en basaltformaties bewonderen, en de papegaaiduikers spotten die op het eiland nestelen.

#8. Reykjavik

Een IJsland vakantie is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad van IJsland. U kunt winkelen, cultuur snuiven in de musea en een bezoek brengen aan Hallgrímskirkja, de grootste kerk van IJsland. Natuurlijk biedt Reykjavik ook volop mogelijkheden om de IJslandse specialiteiten te ontdekken. Hierbij kunt u denken aan Hardfiskur (een soort stokvis die als snack wordt gegeten), Ábrystir (een pudding van schapen- of koeienmelk), Flataka (een roggebrood koek die met boter en paté of vis wordt gegeten), Svid (een halve schapenkop), en Hákarl (haaienvlees!).

#9. Snæfellsnes

Vanuit Reykjavik kunt u Snæfellsnes bezoeken. Dit 90 kilometer lange schiereiland wordt ook wel ‘mini-IJsland’ genoemd, omdat het werkelijk alle facetten heeft waar IJsland bekend om staat: vulkanen, gletsjers, warmwaterbronnen, kliffen, watervallen, meren en zwarte stranden. Heeft u altijd al walvissen in het wild willen zien, dan moet u hier ook de havenplaats Stykkishólmur bezoeken; met een beetje geluk ziet u zelfs orka’s!

#10. Akureyri

Akureyri is de meest noordelijk gelegen stad van IJsland. Een bezoek aan de beroemde botanische tuinen hier is zeker een aanrader! Verder zijn er ook verschillende musea, kerken en exposities te bewonderen die inzicht bieden in de diversiteit van de cultuur en het land. Ook kunt u prima winkelen in deze stad.