6 tips voor een duurzame keuken

Met een duurzame keuken creëer je een fijne en gezonde leefomgeving die goed voor jou en de planeet is. In een duurzame keuken ga je bewust om met voedsel en apparaten zodat er minder afval en verspilling ontstaat. Het is niet zo moeilijk, alleen even anders en de voordelen zijn enorm! Ontdek hoe je je keuken snel en betaalbaar omtovert tot een ecofriendly kookparadijs.

Zuinige apparaten

In een duurzame keuken staan milieuvriendelijke elektrische apparaten. Zorg dat je koelkast, vaatwasser en vriezer minimaal energielabel A++ (oud energielabel) of B/C (nieuw energielabel per 1 maart 2021) hebben. Deze apparaten gebruiken weinig energie. En dat is weer goed voor het milieu én je portemonnee. Maar hoe zuiniger in gebruik, hoe duurder het apparaat is. Is er apparatuur aan vervanging toe, maar komt het financieel niet uit om je koelkast, vaatwasser of vriezer te vervangen? Dan is witgoed huren een slim alternatief. Zo heb je geen hoge aanschafkosten, maar kun je wel snel duurzaam afwassen, koelen of vriezen. 

Minder eten weggooien

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per jaar weg. Zonde! Vries daarom vaker voedsel in en bewaar het op de juiste plek in de koelkast. De temperatuur in de koelkast is niet overal hetzelfde, bovendien heeft ieder type voedsel een specifieke temperatuur nodig. Bewaar boter en eieren bijvoorbeeld bovenin in de deur en groente- en fruit onderin in de la. Zo blijft het lang goed.

Ook handig; maak een weekmenu. Omdat je vooraf bedenkt wat je gaat eten kun je slimmer inkopen en is de kans dat je iets weggooit kleiner. Vind je dat lastig? Neem een abonnement op een maaltijdbox. Je kiest per week wat je lekker vindt en het wordt op maat bezorgd.

Maak meer zelf

Zelf voedsel maken is gezond, want geen toegevoegde conserveermiddelen. Bovendien is lekker en krijg je er een trotsgevoel van. Perfect om zelf te maken; 

  • Smaakjeswater met kraanwater, verse munt en citroen
  • Kruidenolie met olijfolie en verse kruiden zoals basilicum
  • Schepijs op basis van bevroren banaan en fijngehakte dadels
  • Veggieburgers op basis van kikkererwten en zoete aardappel

Of wat dacht je van lekkere basics zoals pesto, pindakaas, bietenspread of mayonaise? Mmm. En met een keukenmachine is het zo gepiept!

Innovatieve keukenhulpjes

Kun je wel wat hulp in de keuken gebruiken? Dan is het goed om te weten dat keukenapparaten steeds slimmer worden. Deze apparaten ondersteunen een duurzame levensstijl en nemen werk uit handen. Koelkasten met vershoudfunctie; zo blijft voedsel langer goed en gooi je minder snel iets weg. Dat scheelt weer boodschappen doen. Of keukenmachines met ingebouwde weegschaal en timer. 3 apparaten in 1! Ze nemen minder ruimte in en je hoeft niet 3 losse apparaten te kopen. Houd je van vers eten? Dan is het interessant om te weten dat er gebruiksvriendelijke indoor-tuinsystemen bestaan waarmee je zelf makkelijk en snel verse kruiden en zelfs groente kweekt. Zo geniet je het hele jaar door van verser dan vers. Bovendien hoef je geen groene vingers te hebben, want dit soort systemen doen het meeste werk.

Voedsel bewaren

Voedsel bewaren is sowieso al een stuk duurzamer dan weggooien, maar als je gaat voor een duurzame keuken is het goed om je huidige bewaarmethodes eens onder de loep te nemen. Plastic bakjes bijvoorbeeld. Ze lijken milieuvriendelijk omdat je ze vaker dan 1x gebruikt. Toch zijn er betere alternatieven, want ja het is toch plastic. En plastic is niet duurzaam. 

Bewaar voedsel liever in potten, blikken of doosjes gemaakt van glas of RVS. Dit is gemaakt van duurzamer materiaal dan plastic, je kunt het ook vaker gebruiken en het houdt voedsel lang goed. Bovendien hoef je het niet altijd extra te kopen. Potje jam leeg? Maak het schoon en gebruik het om losse thee of kruiden in te bewaren. Zo hoef je geen bewaarblik te kopen en geef je bestaande spullen een tweede leven. Vergeet plastic boterhamzakjes of folie, kies Bee’s Wrap. Dit ecofriendly alternatief voor plastic is ideaal voor het bewaren van kliekjes of om je lunch in te verpakken.

Duurzaam gebruik

Heb je energiezuinige apparaten? Mooi. Goed bezig! Maar hoe je deze apparaten gebruikt heeft ook veel invloed op de energierekening. Was je snel iets af met de hand? Laat de kraan niet lopen. Pak je boter uit de koelkast? Laat de deur niet openstaan terwijl je een broodje smeert. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar ongemerkt gebeurt dit vaker dan je denkt. Goed om te weten: zet altijd een volle vaatwasser aan. Dit is duurzamer dan hem half gevuld laten draaien. 

Extra duurzaam; koop geen energiezuinige apparaten, huur ze! Van bezit naar gebruik. Een slimme move, want een abonnement op duurzame huishoudelijke apparatuur is niet alleen goed voor je portemonnee (geen hoge aanschafkosten), maar ook voor het milieu. Want bedrijven als BlueMovement verhuren apparaten die zuinig in gebruik zijn én knappen het apparaat na de verhuurperiode weer op tot zo goed als nieuw of ze recyclen onderdelen ervan. Zo hoeven er geen nieuwe apparaten geproduceerd te worden en krijgen bestaande spullen een tweede leven. Dit scheelt enorm veel afval en CO2-uitstoot. Goed voor mens en wereld!