Anti-allergie dekbedovertrekken

Als je gevoelig bent voor allergieën zoals huisstofmijt, dan weet je waarschijnlijk al dat het heel belangrijk is om zo vaak mogelijk te stofzuigen, je huis goed schoon te houden en voldoende te ventileren. Het is ook raadzaam om een maximale temperatuur van 18 graden in je slaapkamer aan te houden; huisstofmijten vermenigvuldigen zich namelijk aanzienlijk minder snel bij koelere temperaturen. Maar je kunt nog meer doen om je klachten tot een minimum te beperken. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over het aanschaffen en onderhouden van anti-allergisch beddengoed, zoals anti-allergie dekbedovertrekken en anti-allergie dekbedden.

Anti-allergie dekbedden

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, moet je niet-wasbare dekbedden sowieso altijd vermijden. Het is voor jou tenslotte extra belangrijk om regelmatig je dekbed en kussens te wassen, om de huisstofmijten te doden. Katoenen dekbedden en synthetische dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine en zijn dus prima. Maar er zijn ook dekbedden met een speciale huisstofmijt-werende vulling verkrijgbaar. Deze dekbedden zijn ideaal als je allergisch bent, want de werking blijft zelfs na tientallen keren wassen effectief.

Anti-allergie dekbedovertrekken

sleeptime dekbedAls je last hebt van allergieën is het raadzaam om minimaal één keer per week je beddengoed te verschonen. Niet echt een straf, want er is niets zo fijn als ’s avonds tussen de schone lakens kruipen! Maar het betekent wel dat je je lakens, dekbedovertrek en kussensloop dus wekelijks moet wassen. Kies daarom in elk geval voor dekbedovertrekken die je zonder problemen op hoge temperaturen kunt wassen; aanwezige huisstofmijten worden namelijk pas gedood bij 60 graden of hoger.

Sommige dekbedovertrekken zijn gemaakt van materialen die niet zo heet gewassen mogen worden. Kies daarom bij voorkeur voor 100% katoenen dekbedovertrekken; deze kun je vrijwel altijd op 60 graden wassen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze krimpen. Hou je van felle kleuren en vrolijke dessins, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een katoenen HIP dekbedovertrek. Een andere optie is een 100% micropercal dekbedovertrek; micropercal is een synthetische stof die iets dunner is dan katoen maar grotendeels wel dezelfde eigenschappen heeft. Zoek je een micropercal dekbedovertrek met een opvallende print, dan kun je voor een Sleeptime dekbedovertrek gaan.

 

Overig anti-allergie beddengoed

Met een anti-allergie dekbed en een paar anti-allergie dekbedovertrekken kom je al een heel eind. Maar sommige mensen zijn dusdanig gevoelig voor huisstofmijten dat ze extra maatregelen moeten nemen. Je kunt dan een speciaal ontworpen anti-allergie kussensloop om je kussen doen. Deze beschermen optimaal tegen huisstofmijt, schimmelsporen, pollen en stofdeeltjes en zijn tot op 90 graden wasbaar. Deze anti-allergie kussenslopen zien er doorgaans niet heel bijzonder uit, maar het mooie is dat je je ‘gewone’ kussensloop er overheen kunt doen. Wat ook kan helpen is een antiallergische dekbedhoes om je dekbed heen doen. En dan zijn er nog speciale antiallergische matrashoezen verkrijgbaar, eveneens wasbaar op hoge temperaturen. Kijk bij het aanschaffen van dekbedden, dekbedhoezen, matrashoezen en kussens naar merken die zich in antiallergische producten specialiseren (zoals Evolon), of kies voor producten die het NOMITE-keurmerk dragen; dit keurmerk geeft namelijk aan dat het product geschikt is voor mensen met een huisstofmijtallergie.