Brochure laten bedrukken

Heb je besloten dat je een brochure wilt laten bedrukken? Dan kun je meteen aan de slag gaan met je ontwerp. Het kan echter ook handig zijn om de vormgeving uit te besteden aan een ontwerper. Bij het ontwerpen en drukken van drukwerk komen namelijk vaak heel wat vaktermen om de hoek kijken. Dit betekent niet dat het voor een leek onmogelijk is om zelf aan de slag te gaan met brochures bedrukken. Tegenwoordig zijn veel ontwerpprogramma’s zo gebruiksvriendelijk, dat ook mensen met weinig ontwerpervaring er mee uit de voeten kunnen. Als je echter tijd te kort komt, of twijfelt of je zo het beste resultaat bereikt, kun je ervoor kiezen om een ontwerper of ontwerpteam in te schakelen. Sommige drukkerijen hebben een eigen ontwerpteam hiervoor.

Houd rekening met vakjargon

Als het gaat om drukwerk, kun je heel wat vaktermen tegenkomen. Dit begint al met het formaat van het drukwerk. De papiermaten A4 en A5 kennen veel maten, maar weet je ook hoe groot bijvoorbeeld A8- of B1-formaat is? Ook wat betreft het gebruik van kleuren komen er heel wat verschillende termen voorbij, die het ontwerpproces wat lastig kunnen maken. Vervolgens kan ook het aanleveren in het juiste bestandsformaat best lastig zijn. Idealiter heb je een programma zoals Adobe Illustrator. Omdat dit programma een grote investering is voor iemand die het weinig gebruikt, hebben veel mensen dit echter niet op de computer staan. PDF of JPEG kunnen gelukkig alternatieve aanleverformaten zijn. Van groot belang is daarbij de DPI. Deze afkorting staat voor Dotch Per Inch. In de regel geldt dat hoe hoger dit getal is, hoe hoger de kwaliteit van het drukwerk zal zijn. Meestal geldt in ieder geval een minimum van 300 DPI. Dit aantal is aan te geven in het ontwerpprogramma.

Hulp van een goede klantenservice

Wil je zelf je brochure ontwerpen? Geen probleem! Let er dan wel op dat je ontwerpt in een programma dat hier geschikt voor is. Adobe Illustrator is een betaald ontwerpprogramma, maar hier zijn ook gratis alternatieven voor te vinden, zoals GIMP. Houd er rekening mee dat het even wat oefening kost om een ontwerpprogramma goed onder de knie te krijgen. Een groot voordeel van het zelf ontwerpen is dat je het helemaal in eigen hand houdt. Het is handig om een drukkerij te zoeken met een goede klantenservice. Wanneer je vastloopt, kun je daar hulp zoeken. Dit geldt niet alleen voor het ontwerpproces, maar ook voor het uitzoeken van de specificaties van het ontwerp. Zeker wanneer het je eerste ontwerp is, kan het lastig zijn om te besluiten op welke papiersoort of in welke kleuren je het drukwerk bijvoorbeeld wilt hebben. Het kan dan handig zijn om advies in te winnen bij iemand die hierin meer ervaring heeft. Want natuurlijk wil je uiteindelijk graag een mooi eindproduct in handen hebben: een prachtige brochure van jouw onderneming, (sport)club of bedrijf!