Het huren van zonnepanelen

Het huren van zonnepanelen wordt steeds populairder. Begrijpelijk want zonnepanelen zijn een mooie toevoeging op je woning. Daarnaast is het zelf opwekken van groene energie veel beter voor het klimaat. Ook je portemonnee zal blij met je zijn!

Huren van zonnepanelen of toch kopen?

Grootste verschil tussen het huren of kopen is de directe investering die erbij komt kijken. Bij het huren van de zonnepanelen bepaal je een maandelijks bedrag die je aan de leverancier betaald, vaak kan je na een bepaalde termijn de panelen alsnog overnemen.

Wanneer je huurt kan je gelijk profiteren van het terug leveren van energie. Nadeel daarvan is dat je vastzit aan het maandbedrag die je betaalt en dat is in sommige gevallen hoger dan de maandelijkse opbrengst.

Het huren van zonnepanelen ten opzichte van kopen

Naast dat het huren vaak een hogere maandbedrag met zich meedraagt, zijn er ook andere valkuilen. In het huurcontract staan verschillende voorwaardes ten nadele van de huurder. Je zou onverwachte kosten kunnen krijgen voor plaatsing en demontage wanneer je vroegtijdig het contract opzegt.  Daarnaast krijg je vaak te maken met stijging van huur en wordt rentestijging doorberekend waardoor kosten nog hoger worden.

Het kopen van zonnepanelen daarentegen vraagt een grote spaarpot voor beetje rendabel aantal zonnepanelen. Je kan denken aan investeringen van tot wel tienduizenden euro’s wil je er profijt uit halen. Voor dat je winst kan tellen uit de zonnepanelen ben je al gauw meer als tien jaar verder.

Huren van zonnepanelen of toch kopen, laat je goed adviseren

Hoe je ook van plan bent om over zonnepanelen te beschikken, het is handig je altijd eerst goed te laten adviseren. Bel verschillende aanbieders en vraag ze hoe zij daar mee omgaan. De ene aanbieder zal je meer aanspreken als de anders. Vraag jezelf ook goed af hoe jij het plan voor je ziet zodat je dat kan voorleggen bij de aanbieder, zo kunnen zij met je meedenken.