Maak je tuin herfst klaar

Afgelopen zomer gaat niet de boeken in als de mooiste zomer. Met veel regen en matige temperaturen viel het toch een beetje tegen. Gelukkig maakte de lange nazomer het een en ander goed, maar moeten we ons nu toch gaan richten op de herfst! Voor sommigen een feestje, waarbij ze weer lekker op de bank in plaats van de lounge tuinmeubelen kunnen liggen met een kop thee en een pompoen soep, terwijl anderen deze natte periode het liefst overslaan. Wat je er ook van vindt, je tuin kan in elk geval wel wat extra liefde gebruiken in voorbereiding op deze periode. 

Geef je tuin een beurt

We kennen natuurlijk allemaal het heerlijke moment in de lente waarbij het tijd is om de tuin klaar te maken voor de zomer. We trekken dan massaal de handen uit de mouwen. Alleen vergeten we dit vaak als de herfst er aan komt (al dan niet expres). Gebruik de laatste mooie nazomerdagen daarom om je tuin nog een opknapbeurt te geven. Dit doe je door bijvoorbeeld het gras te maaien, de heg bij te werken en de bomen te snoeien. Op deze manier begint je tuin ook weer netjes aan een barre periode van kou.

Overpotten en verpotten

Omdat de grond na de zomer nog warm is, is dit een goed moment om te gaan overpotten. Dus, planten die te groot worden voor de bak waar ze in staan dienen te worden overgezet naar een plekje waarbij ze verder kunnen groeien. Veel mensen vinden dit een vervelend klusje en stellen dit het liefst zo lang mogelijk uit. Dit kan alleen wel zorgen dat de kwaliteit van je bomen en planten zal gaan dalen omdat de wortels niet goed meer kunnen wortelen in de grond.

Verwijderen van bladeren

Met het begin van de herfst betekent dit ook dat de bladeren van je bomen en planten loslaten. Deze dien je zo snel mogelijk weg te halen. Met een hark is dit zo gebeurt. Wanneer je dit niet doet krijgt de grond weinig licht en dit benadeelt weer de groei van je planten en bloeien. Het beste is om de bladeren gelijk in de compostbak of de groenbak weg te gooien.

Tuinmeubelen

Ook je tuinmeubelen moet je klaarmaken voor de herfst. De kussens kun je gemakkelijk wegstoppen in een wicker loungeset zodat ze droog en uit het zicht zijn. Waar mogelijk kan je de tuinmeubels het beste binnen zetten in een schuur of in je woning. 

Kleurrijk, Herfst, Bladeren, Gebladerte, Autumn Leaves