Regels voor een legionellapreventie

Met een legionellapreventie wordt legionella geprobeerd te voorkomen bij mensen. De overheid heeft daar bepaalde regels voor opgesteld. Deze horen dus bij een legionellapreventie. Iedereen wil een veilige waterinstallatie. De voornaamste reden daarvan is om legionellabesmetting bij mensen te voorkomen. Tevens is men ook verplicht om goed leidingwater ter beschikking te stellen. Het is daarbij belangrijk om de juiste aanpak te kiezen.

In deze blog gaan we het hebben over regels voor een legionellapreventie en wat legionella nu precies is. Benieuwd? Lees hieronder verder.

Wat is legionella?

Voordat we dieper op de stof van legionellapreventie in gaan is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat is legionella nu precies? De ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij legionella zijn verschillend. Het kan een verkoudheid zijn tot een griep met een longontsteking. De infectie vindt plaats door het inademen van de legionellabacterie in zeer kleine druppeltjes water verspreid in de lucht. Dit kan bijvoorbeeld door douchen, maar ook in een whirlpool.

Genezing van legionella duurt enkele weken. Als een legionella-infectie niet goed of niet op tijd wordt behandeld, kunnen patiënten zelfs overlijden. Dit wil iedereen natuurlijk kosten wat kost voorkomen. De bacterie kan zich gemakkelijk vermenigvuldigen in waterinstallaties met een watertemperatuur tussen 25° C en 50° C. De legionellabacterie probeert zich te vestigen in de slijmlaag aan binnenkant van leidingen. Of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs. Eigenaren van prioritaire instellingen zijn verplicht een legionellarisicoanalyse uit te voeren.

Over legionellapreventie

Om te voorkomen dat mensen besmet raken met legionella zijn er dus regels opgesteld door de overheid. Deze gelden onder andere voor leidingwaterinstallaties in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Ook voor zwembaden geldt dat er een beheersplan uitgevoerd dient te worden om besmetting te voorkomen. Voor risicolocaties zijn er strengere regels. Dat geldt voor plaatsen waar veel mensen komen of waar mensen minder weerstand hebben. Daar horen ook de hotels, campings en truckstops met een openbare douche bij. Daar moeten speciale maatregelen voor worden genomen door de eigenaar of eigenaren van die instellingen.

Preventie thuis

Naast de ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hotels, campings en zwembaden kan de legionella bacterie ook thuis ontstaan. Er hoeft geen beheersplan worden uitgevoerd, maar ondanks dat de kans klein is dat u thuis legionella oploopt kunt u het wel voorkomen. Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Denk aan een bubbelbad in de tuin. Maak deze regelmatig schoon. De tuinslag of hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeg te laten lopen. Ook is het belangrijk om regelmatig de douche te ontkalken. Stel de boiler of combiketel goed af op tenminste 60 graden. Gebruik het warme en koude water ook minimaal wekelijks.

Als u terugkomt van vakantie is het belangrijk om even de kranen en de douche door te spoelen om het water te verversen. Het water heeft dan namelijk een tijd stilgestaan en is daarom niet vers meer. Maak tot slot nooit zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.