Trend: retro lifestyle

De retro lifestyle, waarbij we ons laten inspireren door producten en ontwerpen uit de jaren ’40, ’50, ’60 en ’70, is helemaal in! Zowel op het gebied van kleding als van interieur en technologie zien we steeds meer nieuwe producten met een retro design.

Het verschil tussen retro en vintage

De termen ‘retro’ en ‘vintage’ worden vaak door elkaar gehaald, maar er zit wel degelijk een belangrijk verschil in. Retro spullen zijn nieuw met een design uit de jaren ’40, ’50, ’60 of ’70. Vintage spullen hebben niet alleen een oud design maar zijn ook daadwerkelijk uit dat tijdperk afkomstig. Vaak tweede- of derdehands dus!

Waar komt die retro trend vandaan?

De Britse historicus, criticus en omroeper Tim Dyckhoff heeft een theorie die stelt dat nostalgie, of een verlangen naar onze kindertijd, de oorzaak is van de retro trend. Wanneer we de leeftijd bereiken dat we beginnen met settelen en een eigen thuis opbouwen, proberen we altijd een comfortabele plek te creëren. Een toevluchtsoord. Omdat ons werk steeds verder in ons privéleven binnendringt, wordt dat veilige plekje steeds belangrijker voor ons. Dus die drang naar nostalgie is bijna aangeboren.

Andere experts stellen dat al het oude uiteindelijk weer nieuw wordt. Daar zit wel wat in, want heel veel trends uit het verleden komen op een gegeven moment weer in de mode. Het is alsof het verleden opnieuw gerecycled wordt om de hedendaagse cultuur te beïnvloeden.

Interieur

Schaub Lorenz SL 210 DD A++ Koelkast MintIn retro interieurs wordt veel gebruikt van kleur. Warme kleuren, zoals mosterdgeel, oranje, groen en bruin zijn bijvoorbeeld typisch retro. Maar ook roze en mintgroen komen vaak terug in deze interieurs. Behang wordt gekenmerkt door drukke, grafische prints. Wat meubels betreft zien we in retro interieurs veel ronde salontafels en eettafels van hout, fauteuils met een leren bekleding, Chesterfield banken, zwevende stoelen, zitzakken en niet te vergeten de stoelen van Charles en Ray Eames. Verder zien we in retro interieurs veel planten, staande lampen met grote lampenkappen en kleurrijke tapijten. In de keuken is een retro koelkast natuurlijk onmisbaar. Ook koffiezetapparaten, broodroosters, broodtrommels en prullenbakken met een retro design zijn erg populair en worden gekenmerkt door ronde vormen en opvallende kleuren zoals rood, oranje, roze, mintgroen en babyblauw. Of wat dacht u van een heuse popcornmachine? Het kan allemaal!

Retro kleding

Ook in de modewereld blazen ontwerpers de modetrends uit de jaren ’50, ’60 en ’70 nieuw leven in. Oversized bomberjacks, flared jeans, strakke jumpsuits en high waist broeken zijn helemaal terug van weggeweest. Polkadots, bloemen en tie-dye designs zijn weer hip.

Maar een retro kledingstijl is natuurlijk niet compleet zonder de juiste accessoires. Ronde hippiebrillen, bandana’s, bangles (grote armbanden), choker kettingen… het mag allemaal weer. En vergeet vooral de populaire flat cap niet!

Converse All Stars zijn natuurlijk nooit weggeweest. Maar we zien ook steeds meer retro tennis- en hardloopschoenen in het straatbeeld. En dames kunnen weer losgaan met bandschoenen en plateauzolen.

Technologie

Zelf in de technologie industrie zien we steeds meer retro. Men kan tegenwoordig een gloednieuwe platenspeler kopen, uitgerust met de nieuwste technologische snufjes en toch voorzien van een design uit de sixties. Vinyl heeft een enorme comeback gemaakt; des te meer reden dus om zo’n retro platenspeler aan te schaffen! Ook polaroid camera’s zijn weer helemaal terug. En voor degenen die de kwaliteit van hun foto’s willen behouden, zijn er speciale polaroid printers verkrijgbaar, zoals de Fujifilm Instax Printer. U maakt uw foto’s dan gewoon met uw smartphone (die uiteraard een veel betere camera heeft dan een oude polaroid camera), en kunt deze vervolgens via de printer app direct uitprinten als polaroid foto.

Er is ook een groot aanbod aan radio’s; deze hebben een vintage look en feel, veelal met authentieke draaiknoppen, maar zijn in tegenstelling tot de echte radio’s uit de sixties en seventies wel voorzien van de nieuwste features zoals Bluetooth. Het geluid is ook een stuk beter dan vroeger! De retro-liefhebbers die wat meer te besteden hebben kunnen zelfs een echte retro jukebox in huis neerzetten. Als dat geen nostalgie is, dan weten wij het ook niet meer.