Verschillende soorten tuinafscheiding

Zoek je een mooie en praktische tuinafscheiding? Dan weet je vast al dat je keuze hebt uit verschillende opties, zoals schuttingen, hekken, tuinschermen en tuinmatten. Elke tuinafscheiding heeft andere eigenschappen waardoor er voor elke tuin een passende tuinafscheiding te vinden is. In dit artikel geven we de kenmerken aan van de meest bekende tuinafscheidingen. Je kan deze informatie gebruiken om te bepalen welke tuinafscheiding jou het meest aanspreekt.

Schuttingen

De meeste mensen denken bij een tuinafscheiding al snel aan een schutting. Dit is dan ook een erg populaire tuinafscheiding. De meeste mensen kiezen voor een schutting om de achtertuin af te scheiden. Vaak zijn schuttingen volledig dicht waardoor je geen inkijk in de tuin hebt. Dit is ideaal als je veel privacy wil hebben. Schuttingen kunnen gemaakt worden van diverse houtsoorten, bijvoorbeeld van hardhout of van Douglas hout. Soms bevatten de houten schuttingen een basis en palen van beton om houtrot te voorkomen. Schuttingen kunnen ook gemaakt worden van beton of composiet. Hout geeft de tuinafscheiding een natuurlijke uitstraling, terwijl beton en composiet voor een moderne sfeer zorgen.

Hekwerken

Onder de hekwerken vallen onder andere dubbelstaafmatten, sierhekwerken en gaashekwerken. Hekwerken kunnen op diverse manieren gebruikt worden. Vaak kiezen mensen voor sierlijke lage hekken om de voortuin af te scheiden. Dit zorgt ervoor dat de tuin er netjes uitziet. Sierhekken bevatten mooie details zoals boogjes of decoratieve krullen. Je kunt een hekwerk tevens gebruiken om de tuin en je huis te beschermen tegen inbrekers. Deze hekken zijn vaak hoog en de horizontale en verticale staven zitten dicht op elkaar. Het is daardoor erg moeilijk om over het hek heen te klimmen. Wel is het mogelijk om door de hekken heen te kijken. Om inkijk te voorkomen zou je struiken langs het hek kunnen planten.

Tuinschermen

Tuinschermen zijn een goed alternatief voor gewone schuttingen. Deze schermen worden gemaakt van diverse houtsoorten, zoals van bamboe, wilgen, kastanje of hazelaar. De takken of stokken zijn horizontaal of verticaal binnen een frame geplaatst om een scherm te vormen. Het is ook mogelijk dat de takken gevlochten zijn waardoor een golvend effect ontstaat. Als je voor een dicht tuinscherm kiest kun je inkijk voorkomen. De tuinschermen met een open structuur zijn ideaal als je de tuin niet helemaal af wil schermen. Je kan namelijk een beetje door deze schermen heen kijken. Tevens zijn er tuinschermen die voor een deel dicht zijn en die een deel hebben met een open structuur. Tuinschermen zijn een goede keuze als je een natuurlijke sfeer in je tuin wil hebben.

Tuinmatten

De tuinmatten worden net zoals de tuinschermen gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder wilgen, rieten, bamboe en boomschors. De stokken of takken zijn met staaldraad aan elkaar bevestigd om een mat te vormen. Doordat de matten bijna volledig van natuurlijke materialen gemaakt zijn, is dit de beste keuze voor een natuurlijke sfeer in de tuin. Onder de tuinmatten vallen ook tuinmatten van PVC en kunsthagen. De kunsthagen zijn een prima alternatief voor echte hagen, aangezien de kunsthagen niet onderhouden hoeven te worden. Voor een moderne uitstraling in de tuin zijn de PVC matten erg geschikt. Tuinmatten kunnen niet los geplaatst worden, maar zullen tegen een schutting, muur of hekwerk geplaatst moeten worden. De matten zijn daardoor perfect om een lelijke of oude schutting of muur te verbergen. Je kunt binnen enkele uren de matten bevestigen waardoor het resultaat meteen zichtbaar is.