Waarom zijn er zoveel lange mannen in Nederland?

Wij kaaskoppen behoren tot de langste mensen ter wereld! De afgelopen eeuw is de gemiddelde lengte van de Nederlandse man met wel 20 cm gestegen! Lange mannen zijn in Nederland alles behalve zeldzaam, maar waar komt deze enorme groei nou vandaan?

elife-13410-fig3-v2

Onderzoek naar de enorme groei in lengte

Na vele onderzoeken is het nog steeds wel een beetje gissen naar waarom ons kleine landje zoveel lange mannen heeft. Twee eeuwen geleden behoorde het Nederlandse volk namelijk tot de kortste mensen. Een veel genoemd argument is de manier waarop wij ons voeden. Onze maaltijden zijn rijk aan calorieën door het vele vlees en zuivel dat wij eten. Toch verklaart dat niet helemaal onze lengte. Want in andere Europese landen hebben ze de zelfde voedselgewoontes maar is de lengte van de inwoners niet enorm gestegen. De lengte van de gemiddelde Amerikaanse man is bijvoorbeeld maar 6 centimeter gestegen in de afgelopen 150 jaar. Dat is dus een verschil van 14 cm met onze Nederlandse mannen!

Gemiddelde lengte van volwassen Nederlanders

Lengte is erfelijk

Inmiddels is wel duidelijk dat lengte erfelijk is. Grote ouders krijgen vaak ook grotere kinderen. Uit onderzoek bleek ook nog eens dat lange mensen het meest vruchtbaar zijn! Grote mensen krijgen dus meer nakomelingen dan de kortere mensen onder ons. Natuurlijke selectie kan daarom voor een deel verklaren waarom er steeds meer lange mannen zijn. Maar nog steeds blijft het een raadsel waarom in Nederland dan de meeste lange mannen wonen…

Lange mannen en kleding

Met de groei van de lange mannen in Nederland, nam logischerwijs ook de groei in kleding voor lange mannen toe. Tal van winkels kwamen opzetten om in de vraag naar kleding met lengtematen te voorzien. Mouwlengte 7 overhemd werd een meer voorkomende lengtemaat. Mouwlengte7.com is een van de winkels die voorziet in kleding voor lange mannen en dan met name overhemden met de juiste lengtemaat. Nergens anders dan in Nederland kun je dan ook als lange man het beste de perfecte kleding kopen!