Wanneer sluit je wel of niet een aanvullende verzekering af?

In Nederland is het zo geregeld dat iedereen een basisverzekering heeft. Wanneer je ingekomen hoog genoeg is, betaal je de kosten hiervoor zelf. Als je bijvoorbeeld nog studeert, werkeloos bent of een laag inkomen hebt, kun je hier zorgtoeslag voor ontvangen. Zo heeft iedereen in Nederland een zorgverzekering die de basiskosten dekt. Je hebt zelf de keuze of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten of niet. Maar wanneer is het nou verstandig om dit wel te doen en wanneer kun je het beter laten?

Geen aanvullende verzekering

Wanneer je gezond bent en weinig zorg nodig hebt, is het niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Gezond betekent in dit geval niet alleen dat je geen ziektes hebt, maar ook dat je bijvoorbeeld geen tandzorg nodig hebt en dat je geen kosten maakt voor een bril of lenzen. Je bent natuurlijk niet ziek wanneer je lenzen nodig hebt, maar dit zijn wel mogelijke zorgkosten. Het is verstandig om aan het einde van het jaar je verwachting voor het komende jaar uit te werken. Welke zorgkosten zie je aankomen? Wanneer er geen verwachte kosten zijn of deze erg laag zijn, kun je ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Wel een aanvullende verzekering

Wanneer je na het opmaken van de verwachtingen voor het komende jaar tot de conclusie komt dat je verwachte kosten hoger zijn dan die voor een aanvullende zorgverzekering is het verstandig om deze wel af te sluiten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in verband met een langdurige blessure verwacht fysiotherapie nodig te hebben of dat je een bepaald bedrag aan tandartskosten verwacht. Ook kan het zijn dat je net zwanger bent en hierdoor extra verzekerd wilt zijn, zodat je bijvoorbeeld een kraampakket krijg en een zwangerschapscursus kunt doen. Er zijn allerlei mogelijke zorgkosten die ervoor spreken om je aanvullend te verzekeren.

Ook voor kinderen tot 18 jaar

De aanvullende zorgverzekering geldt niet alleen voor jezelf, maar hier vallen ook je kinderen tot 18 jaar onder. Wanneer je kinderen in deze leeftijdsgroep hebt, is het belangrijk om hun verwachte kosten ook mee te nemen in je overweging. Heeft je jongste een beugel nodig? Dit is prijzig en met een aanvullende verzekering kun je in ieder geval een deel van deze kosten vergoed krijgen. Ook wanneer een van je kinderen andere gezondheidsproblemen heeft, kan een aanvullende verzekering ervoor zorgen dat je onder de streep minder voor de zorg betaalt.