Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige heb je een veelzijdige baan die geen enkele dag saai zal zijn. De ene dag sta help je een arts bij taken, terwijl je de andere dag zelf het voortouw neemt. Denk je erover na om aan de slag te gaan als verpleegkundige of een verpleegkundige opleiding te gaan volgen? Dan is het lezen van dit artikel een must! Wij vertellen je namelijk precies welke taken een verpleegkundige op zich neemt

Anderen helpen

BIj het werk van een verpleegkundige staat het helpen van anderen centraal. Dit doe je door mensen te verplaatsen van locatie (denk bijvoorbeeld aan van het bed naar een stoel), maar je zult deze personen ook gaan douchen. Het helpen van anderen die fysieke taken zelf niet kunnen is wat een verpleegkundige graag doet. Bij het uitvoeren van deze taken voel je je dan ook vaak erg voldaan. Je brengt weer een lach op een ander zijn of haar gezicht. 

 

Vergeet vooral ook niet dat je als verpleegkundige veel met andere mensen werkt. Je helpt anderen, maar ook sta je in teamverband met al jouw collega’s klaar om de zorg over anderen te verlichten. Je zult goed moeten kunnen overleggen en samenwerken!

Medische taken

Als verpleegkundige voer je ook diverse medische taken uit. Dit doe je om een arts te ondersteunen. Je kunt diverse medische taken uitvoeren, waaronder:

  • Prikken
  • Infuus aanbrengen
  • Medicaties toedienen
  • En nog veel meer…

Al deze taken voer je met een groot verantwoordelijkheidsgevoel uit. Overkoepelend hierbij is dat je op de patiënten let en actie onderneemt wanneer nodig. Deze acties zul je vaak zelf uit moeten voeren door onder andere extra of juist andere medicatie toe te dienen.

Administratieve taken

Naast de fysieke- en medische taken ben je er als verpleegkundige ook verantwoordelijk voor dat de administratie van de patiënten op orde is. Als er bijvoorbeeld veranderingen zijn op het gebied van medicatie of complicaties optreden ben jij verantwoordelijk om dit op te schrijven en door te geven. Hiernaast ben je er vaak ook verantwoordelijk voor om aan de patiënten uit te leggen hoe hun nieuwe medicijnen werken of hoe het verband thuis verschoond moet worden. Voorlichting geven is een groot onderdeel van het werk.

Werken op diverse locaties

Als verpleegkundige kun je op diverse locaties aan de slag. Zo kun je een steentje bijdragen in het ziekenhuis, maar is de gehandicaptenzorg ook een passende locatie. Iedere locatie heeft zo zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Je zult zelf moeten beslissen met welke mensen jij het liefst wilt werken.

 

Ben jij ervan overtuigd dat je als verpleegkundige aan de slag kan? Dan is het wellicht interessant om een hbo verpleegkunde opleiding te gaan volgen. Tijdens deze opleiding volg je al een stage, waardoor je jouw opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. Na deze opleiding ben je in staat om in het ziekenhuis, een ouderentehuis of zelfs in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan. Er zijn talloze mogelijkheden als verpleegkundige!