Wat je moet weten als je werkzaam bent in de voedingsmiddelenindustrie

Velen mensen zijn werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie. Het is een markt met toenemende concurrentie als gevolg van schaalvergroting en integratie. Als gevolg hiervan stijgt de concurrentie, dit is vooral zichtbaar op gebied van prijzen. Daarnaast is er een toenemende belangstelling voor professionele managementsystemen, zoals het speciaal ontwikkelde FSSC 22000 certificaat. Als je op zoek bent naar meer informatie over deze branche, lees dan vooral verder!

Trends

Er zijn een aantal trends terug te zien in deze markt. Zo is er een grote toename te zien in de vraag naar duurzame en eerlijke producten. Steeds meer consumenten eten vegetarisch of kopen enkel nog producten die op een biologische manier zijn geproduceerd. Tegelijkertijd zien we een toename van de vraag in kant- en klaar maaltijden. Gemak lijkt voor de consument vaker een doorslaggevende factor te zien. Tot slot willen consumenten op grote schaal gezonder eten. Dit is in lijn met de toenemende vraag naar duurzame, biologische producten.

Hygiëne

De essentie van hygiënisch werken is kenmerkend in deze branche. Werken met voedsel kan risico’s met zich meebrengen wanneer dit niet op een verantwoordelijke manier gebeurd. Hygiëne kan worden toegepast door bijvoorbeeld regelgeving van werknemers zoals het dragen van een haarnet en verzorgde handhygiëne. Daarnaast dient te worden voldaan aan de regel- en wetgeving met betrekking tot het produceren, bewaren en verwerken van voedsel. Zo dient voedsel op een juiste temperatuur bewaard te worden en dienen voedingsmiddelen gescheiden te worden om kruisbesmettingen van bacteriën te voorkomen. 

Milieumanagement

Zoals omschreven is duurzaamheid een trend die zich duidelijk heeft doorgezet in de voedingsmiddelen industrie. Door te voldoen aan de standaarden van ISO 14001 kunnen bedrijven zorgen dat zij voldoen aan de normeisen die zijn gesteld op het gebied van milieumanagement. Op die manier wordt ook in deze branche gezorgd voor een zo laag mogelijke impact op mens en milieu bij de productie en verwerking van voedingsmiddelen.

Gevolgen coronavirus

Op het moment van schrijven wordt de wereld nog altijd geteisterd door de gevolgen van het coronavirus. Voor de voedingsindustrie betekent dit dat er grote omzetverliezen mee gepaard gaan. Vooral organisaties die leveren aan horeca en cateraars zijn op het moment de dupe van de geldende maatregelen om het virus te bestrijden.