Zoeken naar de goudstad

De Spaanse conquistadores waren bezeten op goud. Toen Gónzalo Jimenez de inheemse Muisca stam ontdekte in een gebied in het huidige Columbia, verhaalden de indianen over het bestaan van een mysterieuze goudstad, el dorado. In het Nederlands betekent dat de vergulde. Hiermee werd niet de stad zelf bedoeld, maar het ging over het opperhoofd, die tijdens feesten gehuld ging in goudpoeder.

Hij zou dan, begeleid door andere leden van de stam, op een boot naar het Guatavita meer varen. In het midden van het meer werd er dan goud en juwelen aan de goden geofferd. Het verhaal is zeer waarschijnlijk verzonnen om de Spanjaarden te misleiden. Deze namen het echter zeer serieus en het werd een mythe die overal in Europa zijn weerklank vond.

Expedities

Sinds die tijd zijn er vele expedities geweest om de goudschat te vinden. De inheemse bevolking kon geen exacte aanduiding geven, maar dat deerde de goudzoekers niet. De veroveraar Gónzalo Pizarro dacht te weten waar het lag. Hij stuurde een groep van 4000 indianen en 340 Spaanse soldaten naar de mogelijke plek. 

Deze zoektocht faalde jammerlijk, omdat velen stierven door de ontberingen, zoals ziektes en aanvallen door vijandige stammen.

In 1562 gaf de toenmalige koning van Spanje Filips II de opdracht aan Antonio de Sépulveda om het meer leeg te pompen. Na talloze pogingen was het gelukt om het waterpeil een meter te laten zakken. Er werden wel enige schatten gevonden. Het midden van het meer werd echter niet bereikt.

In latere tijden hebben ook Nederlanders, Engelsen en Fransen expedities op touw gezet om het mysterieuze goud te vinden. Geen van deze zoektochten leverde iets op. In 1965 hadden Amerikanen zelfs plannen om met moderne middelen het meer leeg te pompen. De Colombiaanse regering stond dit echter niet toe.

Prijs van goud en zilver

Goud heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht. Tegenwoordig is het beleggen in goud weer in de mode. De prijs is hoger dan ooit tevoren. Bij het verkopen van oud goud wordt er echter gekeken naar het werkelijke gehalte van dit edelmetaal. Dit gehalte wordt bepaald door de samensmelting met andere metalen. Dit wordt de legering genoemd. 

De prijs is echter altijd hoger dan het verkopen van zilver. Dit heeft te maken met het feit dat er 10 keer meer zilver wordt gedolven. Toch is de prijs hiervan ook aan het stijgen. Dat komt omdat zilver vanwege haar kneedbaarheid en vermogen tot geleiden van elektriciteit veelvuldig in de industrie gebruikt wordt. Hierdoor stijgt de prijs van zilver jaarlijks harder dan de prijs van goud.